Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

διαμαρτυρία για τα μέτρα κατά της ρύπανσης της ατμόσφαιρας

Είναι εξωφρενικό!
Μόλις διάβασα ένα φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής ένωσης με τίτλο «Άλλαξε συνήθειες»
Το θέμα είναι το γνωστό: Η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος. Το φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι πρέπει να μειώσουμε τον θερμοστάτη στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να κλείνουμε τους διακόπτες όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο, για μικρές αποστάσεις να περπατάμε αντί να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, να ανακυκλώνουμε και άλλα παρεμφερή.
Ντροπή! Με αυτό θα σώσουμε τον πλανήτη; Αν κάνω οικονομία στο ηλεκτρικό κατά 10% η αλλαγή του κλίματος δε θα γίνει; Εδώ υπάρχει κάτι πολύ ύπουλο. Θέλετε, οι σοφοί του κόσμου, να μας κοιμίσετε! Να μας πείτε ότι κάτι κάνετε και να μας βάλετε και εμάς να τρέχουμε και να νομίζουμε ότι και εμείς κάτι κάνουμε. Μας αντιμετωπίζετε σαν να είμαστε νήπια που θέλουμε να βοηθήσουμε σε μια πανεπιστημιακή διατριβή και μας δίνετε ένα χαρτί να μουντζουρώνουμε και να νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε! Πολύ περισσότερο όταν θα έλθει ο καιρός να ζητήσουμε ευθύνες για την καταστροφή του πλανήτη μας θα μας πείτε ότι κάνατε ότι μπορούσατε και μάλιστα και εμείς ήμασταν συνεργάτες. Οι μάλλον δεν ήμασταν καλοί συνεργάτες και η ζημιά έγινε! Και φταίμε εμείς. Το φταίξιμο δεν είναι η διάρθρωση της κοινωνίας της κατανάλωσης, αλλά ότι δεν έκλεινα πάντα το φως όταν έβγαινα από την τουαλέτα μου!
Το πρόβλημα είναι άλλο. Για να μην καταστραφεί ο πλανήτης μας χρειάζεται να μειωθούν τα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου στο ένα δέκατο από ότι είναι σήμερα. Ναι! Στο ένα δέκατο και δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει και λιγότερο. Και το ξέρουμε όλοι μας αυτό.
Αν συνεχίσω να ζω έτσι που ζω, πώς είναι δυνατόν να μειωθούν τα επίπεδα του θερμοκηπίου στο ένα δέκατο; Απλούστατα δεν είναι δυνατόν!
Αλλά και να αλλάξω ζωή τι θα γίνει;
Μήπως δε θέλω θέρμανση το χειμώνα; Ή κάψω πετρέλαιο ή ξύλα από το δάσος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Μήπως δε χρειάζομαι τροφή για να τραφώ; Πόσες εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί για να γίνουν καλλιεργήσιμες ή βοσκοτόπια για το φαΐ μου; Πόσες κτηνοτροφικές μονάδες υπάρχουν για να δώσουν το κρέας και το γάλα που χρειάζομαι με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος με το μεθάνιο που παράγουν ως παραπροϊόν;
Μήπως δεν πρέπει να μετακινούμαι; Μα έτσι που είναι σήμερα διαμορφωμένες οι πόλεις χρειάζομαι καθημερινά να διανύω αρκετά χιλιόμετρα και μάλιστα μέσα σε μποτιλιάρισμα. Για να μην πω και την ανάγκη μου μια φορά την εβδομάδα να βγαίνω από την πόλη και να πηγαίνω στην εξοχή, και σίγουρα όχι με τα πόδια.
Μήπως δε χρειάζομαι το κλιματιστικό μου, το ηλεκτρικό ρεύμα για να δουλέψει ο υπολογιστής μου; Μήπως κάθε δέκα - δεκαπέντε χρόνια δε χρειάζομαι να αγοράζω καινούριο αυτοκίνητο με ότι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον;
Και τι πρέπει να γίνει;
Αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά διστάζουμε να το πούμε: Να μειώσουμε δραστικά τον πληθυσμό των ανθρώπων που ζουν στη γη! Και μάλιστα άμεσα! Ήδη είναι αργά για να εφαρμόσουμε περιορισμό στις γεννήσεις. Και αυτό βέβαια πρέπει να γίνει, αλλά δυστυχώς έφτασε η στιγμή να καταλάβουμε ότι είμαστε πολλοί και θα σκάσουμε από τις πορδές μας αν δεν γίνουμε λιγότεροι. Ορίστε κύριοι! Μας φέρατε σε μια απελπιστική κατάσταση! Μας καταδικάσατε έτσι και αλλιώς σε θάνατο! Και μας λέτε να κλείνουμε το φως όταν βγαίνουμε από την τουαλέτα; Αυτή είναι η αντιμετώπιση των σοφών στον άνθρωπο του 21ου αιώνα; Ντροπή σας!