Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Αξία της ανθρώπινης ζωής (σχόλιο)

Δικαίωμα στην ευθανασία

Δεν είναι πρώτη φορά που συζητείται το θέμα της ευθανασίας. Έρχεται πάλι στο προσκήνιο με την αίτηση για ευθανασία της πρώην δασκάλας Σαντάλ Σεμπίρ όπως φαίνεται στο http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=881907&lngDtrID=245
Έφτασε νομίζω η ώρα να εξετάσουμε ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής γιατί δεν έχει συζητηθεί όπως πρέπει αυτό το θέμα.
Από τη μια βλέπουμε να πεθαίνουν εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στις υποανάπτυκτες χώρες γιατί τους λείπει λίγο ψωμί, καθαρό νερό ή ένα εμβόλιο που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ. Αυτό δείχνει ότι μάλλον μικρή είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής.
Από την άλλη βλέπουμε να γεννιούνται παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες που σε φυσιολογικές περιπτώσεις είναι ασύμβατες με τη ζωή όπως μεγάλη καρδιακή ανεπάρκεια, παντελής έλλειψη έδρας κλπ, και βλέπουμε να ξοδεύονται από το σύστημα ασφάλειας τεράστια χρηματικά ποσά και να αναλώνονται ψυχικά και υλικά οι γονείς τους για να τα κρατήσουν στη ζωή, σε μια ζωή έτσι και αλλιώς μη φυσιολογική και ευχάριστη.
Βλέπουμε ανθρώπους να περνάνε τη ζωή τους μέσα στην πείνα και τις ελλείψεις, να οδηγούνται σε εγκληματικές πράξεις, γιατί κανείς δε φρόντισε να τους εξασφαλίσει τα τελείως απαραίτητα για να λέγεται ανθρώπινη η ζωή τους, και κάποιους γέρους να βρίσκονται στα τελευταία στάδια της εξαθλίωσης λόγω γήρατος και να τους κρατάμε βάναυσα στη ζωή εξαντλώντας τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί η κοινωνία δεν παίρνει την ευθύνη να τους αφήσει να πεθάνουν φυσιολογικά.
Ο πλανήτης μας κοντεύει να καταρρεύσει κάτω από το βάρος επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων που οι περισσότεροι παράγουμε ανεξέλεγκτα αέρια θερμοκηπίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας σε λίγα χρόνια και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες όπως πολέμους, πνιγμούς, θερμοπληξία, πείνα, δίψα, μεταδοτικές ασθένειες κλπ., και παρόλο αυτά, σεβόμαστε τη ζωή των εμβρύων και απαγορεύουμε σε κάποιες κοινωνίες τις εκτρώσεις! Μάλιστα κάποιοι περισσότερο πνευματικοί, όπως ο πάπας και το σινάφι του μαζί και με τους περισσότερους δικούς μας παπάδες και καλόγερους, απαγορεύουν ακόμα και τη χρήση προφυλακτικών γιατί λένε ότι έχει αξία ακόμα και η ζωή και όταν είναι εν δυνάμει ζωή. Δε θέλω να συζητήσω γελοίες θέσεις, αλλά για το θέμα των εκτρώσεων, και αν ακόμα δεν το δούμε ως δικαίωμα της γυναίκας, πρέπει να το δούμε σαν μια ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη μας από ανθρώπους που έτσι και αλλιώς δεν τους χωρά.
Στο επιχείρημα: Θα σου άρεσε εσένα να σε είχαν ρίξει; Απαντώ: Δε θα με ένοιαζε, γιατί δε θα το είχα καταλάβει, όπως δεν έχουν καταλάβει την μη ύπαρξη όλοι αυτοί που δεν υπήρξαν ποτέ, όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να γεννηθούν από τη συνένωση οποιουδήποτε ωαρίου με οποιοδήποτε σπερματοζωάριο μπορούμε να φανταστούμε…

stratigos filotas

1 σχόλιο:

pythagoras είπε...

στείλε μου το e-mail σου στην ecovill@otenet.gr ή στην pitago99@gmail.com

Εχω κάτι που σ' ενδιαφέρει

Πυθαγόρας Πυθαγορίδης ( Καβάλα )