Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Το χειρότερο ψέμα

Το χειρότερο ψέμα

Όλα τα ψέματα είναι άθλια και κακά. Υπάρχουν μερικά όμως που είναι χειρότερα από τα άλλα γιατί δημιουργούν το μεγαλύτερο κακό.
Στην προσπάθειά μου να βρω το χειρότερο και πιο αποκρουστικό ψέμα, σκέφτηκα τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει:

Να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κακό στον άνθρωπο που απευθύνεται. Να τον κάνει δηλαδή να αλλάξει στάση ζωής και να ακολουθήσει κάποια στάση που να μην είναι συμφέρουσα για τον ίδιο.

Εγώ που το λέω να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Αν είναι δυνατόν να μου δώσει τα υπάρχοντά του αυτός ο άνθρωπος ή τη γυναίκα του ή να θυσιάσει τα παιδιά του για μένα ή για το “μεγάλο σκοπό”.

Αν το ψέμα αυτό απευθύνεται σε πολλούς ανθρώπους με συνέπειες ολέθριες γι αυτούς που θα το πιστέψουν, γίνεται ακόμα χειρότερο, γιατί θα πολλαπλασιαστεί η καταστροφή που φέρνει.

Αν το ψέμα αυτό επικαλείται την αυθεντία κάποιου ανθρώπου που είναι πέρα κάθε αμφισβήτησης, το ψέμα θα είναι ακόμα χειρότερο γιατί γίνεται πιστευτό πιο εύκολα. Βεβαίως αν απευθύνεται στην αυθεντία του Θεού, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Αν οι συνέπειες του ψέματος αυτού είναι ολέθριες, όχι μόνο γι αυτούς που θα το πιστέψουν, αλλά και για όλους τους κατοίκους της γης και γίνει αφορμή για τους χειρότερους και πιο καταστροφικούς πολέμους, τότε μιλάμε για πραγματικά κακό ψέμα.

Δυστυχώς γίνεται ακόμα χειρότερο αν βάλουμε άλλους ανθρώπους να δουλέψουν για μας και να το διαδώσουν πεπεισμένοι ότι αυτό είναι αλήθεια και μάλιστα η μοναδική αλήθεια.

Βεβαίως αν το ψέμα αυτό δε λέγεται για μια μόνο εποχή, αλλά συνεχίζει να λέγεται για δεκάδες αιώνες, τα πράγματα δραστικά χειροτερεύουν.

Γίνεται χειρότερα; Βεβαίως και γίνεται αν συνοδέψουμε το ψέμα με τη χειρότερη απειλή αν δε γίνει πιστευτό. Και η απειλή δε θα είναι μόνο για τη ζωή του άπιστου, αλλά για αιώνια καταδίκη του. Αν μάλιστα βάλουμε και μπόλικο συναίσθημα με δακρύβρεκτες ιστορίες τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Επειδή ο καθένας δεν είναι έτοιμος να παραλληλίσει τη ζωή του με αυτό γιατί έχει κόστος, το τέλειο ψέμα χρειάζεται να συνοδεύεται και με επιχειρήματα του τύπου: Τι θα χάσεις αν είναι ψέμα – θα κερδίσεις όμως αιώνια ευτυχία αν είναι αλήθεια.

Επειδή όμως ένα ψέμα, όσο μεγάλο και αν είναι, υπάρχει η περίπτωση να ξεχαστεί και να πάψει να φέρνει τα αποτελέσματα για τα οποία έχει κατασκευαστεί, πρέπει το τέλειο ψέμα να καταφέρει να μείνει, πείθοντας τους άπιστους να το σεβαστούν ως ένα δικαίωμα που έχουν όλοι αυτοί που το έχουν πιστέψει. Αν μάλιστα μπει και στο σύνταγμα της χώρας ως πρώτο άρθρο, χειροτερεύουμε ακόμα τα πράγματα.

Εγώ πάντως, όπου συναντάω ένα τέτοιο ψέμα θα το φανερώνω και θα το πολεμάω. Φιλώτας

1 σχόλιο:

Ιωσήφ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.